Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nagybereny/domains/nagybereny.hu/public_html/templates/siteground-j16-5/html/com_content/article/default.php on line 43
Print

A Siófoki Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi osztálya felhívja a területen élő baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan tegyenek eleget azon kötelezettségüknek, hogy állat megbetegedés esetén minden esetben értesítsék az ellátó orvosukat.

Az EU számos tagállama mellett hazánkat is érintő madárinfluenza járványban kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még soha nem fordult elő emberi megbetegedés. Fontos, hogy az influenza vírusok 70 °C-on garantáltan elpusztulnak, így a háztartásokra jellemző ételkészítési technikák és az alapvető élelmiszer-biztonsági rendszabályok betartása mellett a baromfi hús és a baromfi termékek biztonsággal fogyaszthatók, nem jelentenek veszélyt.

A fertőződés megelőzésének legjobb módja a baromfi állományok zárva tartása, ebbe beletartozik a takarmány és szalma zárt tárolása is. Meg kell akadályozni, hogy a vadon élő madarak a baromfiudvarban leszállhassanak. Az etető, itatóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy azokat lehetőleg vad madarak ne érhessék el.

2017.01.03.