Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nagybereny/domains/nagybereny.hu/public_html/templates/siteground-j16-5/html/com_content/article/default.php on line 43

Heraldikai leírás:

Álló, háromszögű pajzs zöld mezejében lebegő helyzetű, szárán keresztbetett ezüst kulcs és ezüst nyílvessző, melyeket metszéspontjukban arany heraldikai korona gyűrűz. A korona felett lebegő, liliomvégű arany latin kereszt. A korona alatt lebegő, leveles arany szőlőfürt. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok végződésű, íves arany szalagon feketével nagybetűs NAGYBERÉNY településnév.

A község címerének megtervezéséhez a helytörténeti hagyományok szolgáltak támpontul. Királynéi szőlőbirtok volt, ahol elsősorban a szőlőművelők, kulcsárok és a „berény” katonai népek telepedtek le, akiket a nyíl jelképez. A királynéi szőlőbirtokra a pajzson a nyitott korona és szőlő utal. Szerepel a kulcsárokat jelképező kulcs, valamint a lakosság vallásosságát szimbolizáló latin kereszt. A kereszt liliomvégződésű, ezzel utal a nagyberényi Szent Imre templomra is, Szent Imre attribútuma ugyanis a liliom.

A címeren megjelenő színek szimbolikus jelentéstartalma a következő:

arany (Nap): értelem, ész, tekintély, hit, erény, erkölcsösség

ezüst (Hold): elvhűség, állhatatosság, bizalom, ellenálló képesség

zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, boldogság, remény, szépség, egészség